2024. 7. HÉT – HETI PÉNZPIAC – RAGYOGÓ VÉDELEM


Évszázadokon át „tudósok” hada kereste a módját, hogyan lehet különféle, egyszerű anyagok vegyítésével mesterségesen létrehozni. A történelem során véres háborúk indultak a megszerzéséért, embertömegek őrültek meg érte.

Ez a legnemesebb fém, ami a Földön létezik: az arany.

Mindenkit megbabonáz, aki csak megpillantja, mintha már csillogó látványa is mutatná különleges tulajdonságait. Könnyen megmunkálható, nem oxidálódik és csak egyetlen sav, a „királyvíz” képes oldani. Bizonyos, spirituális „tudományágban” az anyagi világ magasabb szintjét jelenti, a tökéletes átalakulás és az örök élet jelképe.

Évezredek óta az emberiség egyik legféltettebb kincse, hosszú időn keresztül a pénz szerepét is betöltötte. Kevés található belőle bolygónkon, bányászata rendkívül nehézkes és drága. Mivel a „gyártására” irányuló korábbi próbálkozások is sorra kudarcot vallottak, köztudottá vált, hogy a sárga fémből véges és világszinten kis mennyiség áll rendelkezésünkre. Így a kincsképzés és a vagyonfelhalmozás egyik kiváló eszköze lett belőle.

Napjainkban számos iparágban is használják egyedi képességei miatt, valamint az ékszerek egyik legkedveltebb alapanyaga. A legnagyobb mennyiségben azonban páncéltermek mélyén pihen tömbök formájában. Ezek tulajdonosai kormányok, melyek nevében az országok központi bankjai intézkednek a birtokolt arany mennyiségének növeléséről vagy éppen csökkentéséről.

Az arany pénzként való használata a történelem folyamán biztosította a kereskedelmi árszínvonal stabilitását. A nemesfémből kevés lehetett forgalomban, mert mindig szűkös és megszabott volt a rendelkezésre álló mennyiség. A megtermelt áruk volumene is csak kis mértékben változott évszázadokon keresztül.

A XIX. században az akkori legfejlettebb országok (Anglia és az USA) aranysztenderdet kezdtek alkalmazni: valutájuk bármikor aranyra volt váltható egy garantált, fix árfolyamon. Ezzel biztosították a saját pénz (font és dollár) értékállóságát és stabilitását.

Ez a rendszer tetszetősnek tűnhet, de a modern gazdasági keretek között már nem használható. Napjainkban a biztonsági tartalék szerepét tölti be elsősorban az arany, ennek megfelelően is kell kezelni.

A mai pénzek alapvetően rendeleti, azaz fiat (konkrétan meghatározható érték nélküli) pénzek, vagyis csak az adott ország törvényei biztosítják a kötelező elfogadását.

Ez azonban nem akadályozza meg a hazai valuta gyors értékváltozását a külföldi pénzekhez viszonyítva. Az elvárt stabilitást alapvetően a gazdaság ereje, valamint a központi bank által tartott deviza- és aranytartalék megfelelő szintje biztosítja. Az egyes országok jegybankjai maguk határozzák meg, hogy milyen összetételű fedezetet állítanak az általuk kibocsátott valuta mögé. A devizatartalék alacsony kockázatú külföldi államkötvényekben pihen (devizanemek általában: amerikai dollár, euró, svájci frank, angol font, japán jen, kínai jüan), melyek kamatoznak. Az aranytartalék viszont fizikai nemesfém (tömbök alakjában), ami nem produkál semmilyen kamatot vagy hozamot, de az értékállóságában mindenki bízik.

A jegybankok tehát nem többletbevétel szerzése céljából tartják az aranyat, hanem az általuk kibocsátott pénz értékének védelme és az országuk iránti bizalom növelése okán. Ugyanis a történelem során válságos helyzetekben a sárga fém mindig bizonyította, hogy akkor is értékes maradt, amikor minden pénz elvesztette értékét. Hosszú távon pedig még jelentősen fel is értékelődött.

Minden országnak szüksége van egy ilyen „végső” védelemre. A legjelentősebb valuták értékállóságát azonban elsősorban a kibocsátó országok gazdasági teljesítménye biztosítja. Az ő esetükben elegendő csupán éves GDP-jük néhány százalékának megfelelő aranytartalékot képezni ahhoz, hogy a velük szemben megnyilvánuló befektetői bizalom töretlen legyen.

Inflációs emlékek – Heti PénzPiac – 2024. 6. hét

Magyarország

A héten még a tavalyi év utolsó időszakáról szállingóztak gazdasági adatok:

A decemberi építőipari kibocsátás a vártnál gyengébb lett, év/év alapon 4,3 százalékos visszaesést mutatott.

A 2023. negyedik negyedévi GDP adat is hasonlóan negatív meglepetéssel szolgált: mind az előző negyedévhez képest, mind az egy évvel korábbi utolsó negyedévi teljesítményhez viszonyítva 0 százalék volt az eltérés.

A múlt heti igen kedvező inflációs adat felbátorította az elemzőket, hogy a korábbinál meredekebb kamatcsökkentési pályát jelezzenek előre. Ezzel szemben az MNB továbbra is azt kommunikálja, hogy óvatosan kell megtenni az enyhítési lépéseket, mert a túl gyors tempó a forint stabilitását veszélyeztetné. Így várhatóan a nyár elejére süllyedhet 6-7 százalék közé a jegybanki alapkamat.

A forint kismértékben ingadozott a héten az euróval szemben, 386 és 389 között hullámzott az árfolyama.

Európai Unió – eurózóna

A héten inkább az optimizmusra okot adó statisztikák voltak többségben:

A 2023. decemberi eurózónás ipari kibocsátás a várt csökkenés helyett havi alapon 2,6 százalékos, míg éves szinten 1,2 százalékos növekedést mutatott.

A gazdasági hangulatindexek a jelenlegi helyzetet rosszabbnak, a közeljövőbelit viszont jobbnak mutatták, mint ahogy azt az elemzők várták.

A héten újra nyilatkoztak az EKB képviselői a monetáris kondíciókkal kapcsolatban. Továbbra is azt emelték ki, hogy a béremelkedés szintje szerintük túlzott mértékű a gazdasági teljesítményhez viszonyítva, így a szigorú pénzügyi környezet fenntartása egyelőre indokolt. Az első kamatvágásra leghamarabb a nyár elején lehet számítani.

Az euró és az amerikai dollár egymással szembeni árfolyama alig mozdult, egész héten 1,078 és 1,07 között ingadozott.

USA

A tengerentúlról vegyes gazdasági adatokat kaptunk:

Az infláció januárban nem csökkent tovább decemberhez képest, aktuálisan 3,1 százalékon áll. Ami viszont aggaszthatja a jegybankárokat, hogy a maginfláció 3,9 százalékra emelkedett.

Az idei első hónap kiskereskedelmi adata meglepetésre 0,8 százalékos visszaesést mutatott havi alapon, bár az éves növekedés még így is 0,6 százalék.

A gazdasági hangulatindexek többségében…..

A teljes heti pénzpiaci összefoglaló az Adózóna oldalán olvasható.

Ha könyvelői, adószakértői vagy bérszámfejtői segítségre van szüksége, kérjen ajánlatot és megbeszéljük hogyan tudunk együtt dolgozni.


Comments are closed.