Mi mennyi 2024


Így az év elején szeretnénk összefoglalni, a fontosabb tudnivalókat és hogy milyen változások történtek munkaügyi területen.

Minimálbér és garantált bérminimum

Ahogy arról már korábban is írtunk, 2023.12.01-től a minimálbér összege 266 800 forint, a garantált bérminimum pedig 326 000 forint.

Adóelőleg-nyilatkozatok

Fontos év eleji teendő az adóelőleg-nyilatkozatok leadása a munkáltató vagy kifizető felé. Változás 2024-től, hogy a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye esetében nem kell évente leadni az újabb és újabb nyilatkozatot. Ezen három nyilatkozaton található egy sor, melyet bejelölve kérhető, hogy a munkáltató / kifizető mindaddig vegye figyelembe a nyilatkozatot, amíg módosítás vagy lemondás nem történik.  

A családi kedvezményt és a 30 év alatti anyák kedvezményét továbbra is minden év elején meg kell igényelni abban az esetben, ha év közben szeretnénk érvényesíteni.

Ha csak az adóbevalláskor egy összegben szeretnénk visszakapni az adót, akkor nem kell nyilatkozatot leadni.

A 25 év alatti fiatalok kedvezményét továbbra sem kell igényelni, mert ez egy automatikus kedvezmény. Csak abban az esetben kell nyilatkozatot leadni, ha nem kérjük a kedvezmény érvényesítését.

Személyi kedvezmény

Azok vehetik igénybe, akik súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolással rendelkeznek, vagy rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozattal rendelkeznek. Érvényesíthető havonta, vagy adóbevalláskor egy összegben. 5 évre visszamenőleg önellenőrzéssel visszaigényelhető.

Összege 2024-ben bruttó 88 900 forint havonta, ami nettó 13 335 forintnak felel meg.

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményére az a házaspár jogosult, ahol a házastársak legalább egyikének ez az első házassága.

Először a házasságkötést követő hónaptól vehető igénybe, 24 hónapon keresztül. Ha a házaspár mindkét tagja 25 év alatti, akkor az első házasok kedvezménye érvényesítésének első hónapja az a hónap, amelyet megelőző hónapban a házastársak valamelyike a 25. életévét betölti. Érvényesíthető havonta, vagy egy összegben az adóbevalláskor.

Összege változatlan, továbbra is bruttó 33 335 forint, azaz nettó 5000 forint havonta.

25 év alatti fiatalok kedvezménye

2024-ben bruttó 576 601 forint jövedelemig érvényesíthető, ami azt jelenti, hogy nettó 86 490 forinttal több marad a 25 év alatti munkavállalónál havonta. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét. Érvényesíthető év közben havonta vagy az adóbevallásban egy összegben is.

30 év alatti anyák kedvezménye

A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére vagy magzatra tekintettel családi kedvezmény érvényesítésére jogosult és a jogosultság még 30. életévének betöltése előtt megnyílik.

Szintén havi bruttó 576 601 forintig érvényesíthető, ami nettó 86 490 forintot jelent.

Családi kedvezmény

Nem változott az összege és a számítási módja sem:

Érvényesíthető havonta, vagy egy összegben az adóbevalláskor.

SZÉP kártya

A keretösszeg változatlanul 450 000 forint/év. Továbbra is marad az egy zseb, így a teljes összeg egy számláról érhető el. A keretösszeget év közben kezdődő vagy végződő munkaviszony esetén arányosítani szükséges. 15% szja és 13% szocho fizetendő utána.

Adók, járulékok

A munkabérből 2024-ben is 15% személyi jövedelemadót és 18,5% társadalombiztosítási járulékot kell levonni mielőtt kézhez kapnánk. Természetesen a különböző adókedvezményekkel a fizetendő adóteher csökkenthető. A munkabér után 13% szociális hozzájárulási adó fizetendő, ami szintén csökkenthető különböző szocho kedvezményekkel, melyek százalékos mértékben nincs változás.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az eü szolgáltatási járulék 2024-ben havonta 11 300 forint (napi 380 forint), melyet akkor kell fizetni, ha megszűnik a jogosultság az egészségügyi szolgáltatásra, például a munkaviszony megszűnése miatt.

A NAV automatikusan értesíti azokat, akinek fizetési kötelezettségük van.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás feltételei 2024-ben sem változtak, csupán a minimálbérek és a közterhek mértéke.

Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén a minimum órabér 1 304 forint, a napi mentesített keretösszeg – ami alatt nem kell a munkavállalónak szja-t fizetni – 15 951 forint.

Szakképzettséget igénylő munkakör esetén a minimum órabér 1 630 forint, a napi mentesített keretösszeg pedig 19 487 forint.

Egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló szerződés létesítésekor a munkáltatónak munkáltatói tájékoztatót és adatkezelési tájékoztatót kell adnia, valamint készpénzben történő fizetés esetén egy erről szóló megállapodást is alá kell írniuk.  Az egyszerűsített foglalkoztatás megszűnésekor pedig minden, a munkaviszony megszűnésekor kiadandó igazolást is ki kell adni.

Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közterhek a következőképpen alakulnak:

– mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében 1 300 Ft/nap,

– alkalmi munka esetében 2 700 Ft/nap,

– filmipari statiszta esetében 8 000 Ft/nap.

Kedvező adózású és adómentes juttatások

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen lehetőségek rejlenek a kedvezőbb adózású juttatásokban. A frissített táblázat a következő:

Minimumok, maximumok

A járulékfizetési alsó határ 2024-ben 80 040 forint. Amennyiben a munkavállaló bére ennél kevesebb, a különbözetet a munkáltatónak kell megfizetnie.

A szocho fizetési felső határ 6 403 200 forint.

Amennyiben a magánszemély szochó fizetési felső határ számításánál figyelembe vehető jövedelme eléri a felső határt, akkor nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie a

  • vállalkozásból kivont jövedelem,
  • az osztalék,
  • az árfolyamnyereségből származó jövedelem és
  • a külföldi illetékességű előadóművészek jövedelme után. 

A GYES továbbra is a jól megszokott 28 500 forint.

A diplomás GYED alapképzésben bruttó 186 760 forint, mesterképzésben bruttó 228 200 forint.

A GYED maximuma 2024-ben bruttó 373 520 forint.

A GYOD, vagyis a gyermekek otthongondozási díja 266 800 forintra emelkedett.

A táppénz napi maximuma pedig bruttó 17 786 forint lett.

Ha könyvelői, adószakértői vagy bérszámfejtői segítségre van szüksége, kérjen ajánlatot és megbeszéljük hogyan tudunk együtt dolgozni.


Comments are closed.