A munkabéren innen és túl


Munkabért adni a munkavállalónak kötelező, ráadásul egészen konkrét keretek között. 2023-ban a minimálbér havi bruttó 232.000,- forint, a garantált bérminimum pedig bruttó 296.400,- forint. Bár év elején szó volt arról, hogy év közben is lesz minimálbér emelés, de jelenleg erről nincsenek pontosabb információk.

Munkabér és kedvező adózású juttatások

Tombol a nyár, munkavállalói oldalon mindenki hálás lenne egy kis fagyipénzért, munkáltatói oldalon azonban sok helyen uborkaszezon van éppen. A magas költségű munkabér mellett sokszor feledésbe merülnek az egyéb juttatások, melyek anyagi vonzata kisebb lenne. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk valamiféle plusz juttatást adni!

Mit jelent a bruttó bér a munkavállalónak és mit jelent a munkáltatónak?

Adott bruttó bér után a munkáltatónak le kell vonnia és be kell fizetnie 15% személyi jövedelemadót és 18,5% társadalombiztosítási járulékot, valamint további 13%-os szociális hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli. A teljes bérköltségből így a munkavállaló 58,8%-ot kap kézhez. 

A példa kedvéért számoljuk a minimálbérrel: Ha a munkáltató bruttó 232.000,- forintot fizet havonta az alkalmazottjának, akkor abból 15% szja-t és 18,5% társadalombiztosítási járulékot kell levonnia, vagyis a munkavállaló a bruttó bér 66,5%-át kapja meg: 154.280,- forintot. A munkáltatónak további költsége a 13%-os szociális hozzájárulás, vagyis 30.160,- forint. Így a munkáltató teljes bér költsége 262.160,- forint lesz. Másképpen: A munkáltató 262.160,- forintos kiadása mellett kap a munkavállaló 154.250,- forintot, ami a teljes költség 58,8%-a.

Szerencsére a munkabér mellett vannak még opciók a munkavállalói elégedettség növelésére, többek között teljesen adómentes juttatási formák is elérhetőek.

Legnépszerűbb béren kívüli juttatás a SZÉP-kártya, melynek éves rekreációs keretösszege bruttó 450.000,- forint, ami egyenlően elosztva havi 37.500,- forintot jelent. Amennyiben a munkaviszony év közben kezdődött vagy szűnt meg, úgy a keretet arányosítani szükséges.

Előző cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen kedvező módosítások történtek a SZÉP-kártya esetében.

Nem csoda, hogy népszerű juttatási forma, hiszen kedvezőbb az adózása, mint a munkabér esetében: 15% szja és 13% szocho fizetési kötelezettség terheli. Ami a munkavállaló kézhez kapott juttatását illeti máris 75,2% áll szemben a bér 58,8%-ával. Meg is fordíthatjuk: Ha a munkáltató egy bizonyos nettó összeget szeretne adni a munkavállalónak, akkor azt kisebb költség mellett is megteheti.

Nem tilos az éves rekreációs keretösszegen felül is utalni a munkavállalónak, csak ott már változik az adózása: adott összeg 1,18-szorosa után kell megfizetni a 15% szja-t és 13% szochot.

Kedvezőbb adózású juttatások közé tartozik az önsegélyező pénztárba történő befizetés is. A munkáltató a befizetett összeg után nem fizet adót. Az adót a munkavállaló fizeti, a befizetett összegből igényelt szolgáltatás értékének 89%-a után 13% és 15%-ot. Az igénybe vett szolgáltatás adója tehát 24,92%.

2023-ban is választhatunk teljesen adómentes juttatást is az alábbiak közül:

  • Kulturális szolgáltatásra szóló belépő, bérlet: Múzeum, kiállítás, színház-, tánc-, cirkusz-, zeneművészeti előadás, kulturális szolgáltatás igénybevétele, könyvtári beiratkozási díj – az adóévben legfeljebb a minimálbér összegééig, azaz 232.000,- forintig fizethetjük, a munkáltató nevére szóló számla alapján.
  • Sportrendezvényre szóló belépő, bérlet: szintén a minimálbér összegééig fizethető, a munkáltató nevére szóló számla alapján.
  • Bölcsődei, óvodai szolgáltatás, ellátás térítése, beleértve az étkezést is. Elszámolható a magánszemély részére szóló számla alapján is.
  • Vírusteszt, védőoltás, munkáltató nevére szóló számla alapján.
  • Kerékpár használatba adása.
  • Távmunka költségtérítése – Fontos, hogy csakis munkaszerződés szerint távmunkában dolgozók részére számolható el adómentesen a költségtérítés, igazolás nélkül a minimálbér 10%-áig. Ha nem egész hónapban dolgozik home office-ban, akkor arányosítani szükséges.

Bizonyos juttatások egyes meghatározott juttatásként adóznak, ami azt jelenti, hogy adott összeg 1,18-szorosa után kell megfizetni a 15% szja-t és 13% szochot, vagyis a teljes adóteher 33,04%.

Amennyiben valaki szeretne többet, vagy egy kis pluszt adni alkalmazottjainak, érdemes számba vetni a különböző lehetőségeket, hiszen a kedvezőbb adózásnak hála a „Kecske is jól lakhat és a káposzta is megmaradhat”.


Comments are closed.