2024. 1. hét – Heti Pénzpiac – Bizalmi ügy


Az emberi lét tudatos vagy tudatalatti döntések sorozata, mely minden nap az ébredéssel indul és az álomba merüléssel ér véget. A rutinszerű lépéseket át sem kell gondolnunk, de számos olyan helyzet áll elő, amikor bizony mérlegelnünk kell.

A felkínált lehetőségek közötti választást legtöbbször lerövidíti, ha csak belenézünk az igazi vagy virtuális pénztárcánkba. Gyorsan meg is kapjuk a választ a legfontosabb kérdésre: megengedhetem én ezt magamnak?

A pandémia egy olyan történelmi esemény volt, mely minden évszázadban egyszer vagy kétszer fordul elő. Kitörésekor ezért nem tudhatta még senki pontosan, hogy mi a helyénvaló egy ilyen helyzetben. Milyen döntéseket hozzanak a politikusok, melyekkel a biztonságérzetet is erősítik és egyúttal a legkisebb gazdasági-társadalmi kárt okozzák?

A múltat már ismerjük: a világjárványt a lezárásokkal sikerült megfékezni. Az emberiség mindennapi élete azóta többé-kevésbé visszatért megszokott medrébe.

Valami azonban megváltozott a világban, és ez nem feltétlenül az elmúlt három év következménye. Vannak gazdaságok, melyek nem tudtak visszatérni a korábbi növekedő pályára. Ezek közül a globális folyamatok szempontjából a legfontosabb szerepe Kínának van.

A hatalmas ázsiai ország a fejlődés bajnoka volt az elmúlt öt évtizedben. Az általa felmutatott teljesítmény történelmi léptékben mérve is elismerésre méltó. Az 1970-es évekig zárkózott és elmaradott ország mára a világ második legnagyobb gazdaságává vált. Ez idő alatt közel két számjegyű éves átlagos GDP növekedést tudott felmutatni. A legfrissebb adatok és előrejelzések alapján azonban a korábbinál jóval lassabb gazdasági bővülés várható a következő években. Ennek a ténynek az ad különös jelentőséget, hogy a múltbeli eredményei alapján korábban megkapta a „világgazdaság motorja” képzeletbeli címet.

Kína fejlettsége alapján „csupán” a közepes jövedelmű országok közé tartozik, tehát lenne még előtte tér folytatni a lenyűgöző fél évszázados szériát. Azonban az látszik a statisztikai adatokból, hogy a gazdaságot valami fékezi. A kínai emberek inkább tartalékolnak, csak a legszükségesebbekre költenek. Nem bíznak úgy a jövőben, mint akár csak néhány évvel ezelőtt.

A 2010-es években társadalmuk azonban még más arcát mutatta.

A polgárok élvezték a folyamatosan gyarapodó bevételeiket, és ahogy nőtt a jövedelmük, egyre többet fogyasztottak. Sőt, egyre többet fektettek be a megtakarításaikból is: voltak időszakok, amikor a részvénypiaci spekuláció igazi országos mánia volt (több százmillió kínai ember üzletelt egyszerre a tőzsdéken!).

Az előző évtized második felében viszont az ingatlan, mint befektetés lett a szenvedély. A fejlesztők nemcsak a valós igények szerint építettek, hanem azt többszörösen meghaladó nagyságrendben. A lakásárak éveken keresztül szárnyaltak és egy idő után már piramisjátékhoz hasonlított, az értékeltségek elszakadtak a valóságtól. Azonban itt a túl nagyra fújt lufi nem úgy ereszt le, mint egy túl drága részvénypiacon, ahol aki ki akarsz szállni, az gyorsan megteheti, legfeljebb egyre alacsonyabb árszinteken. Egy lakást vagy házat azonban nem könnyű eladni, ha éppen gyenge a piac, mert nemcsak az árak süllyednek, a vevők is hiányoznak. A kínai ingatlanpiac agóniája három éve kezdődött, és elemzői előrejelzések szerint még hosszú ideig tartani fog. Ez kihat a sok tíz- és százmillió ingatlantulajdonos kisember lelki egészségére, akik a saját kárukon tanulták meg: ahogy a fák sem, úgy az ingatlanárak sem nőnek az égig. Érthető, hogy a jövőbe vetett bizalmuk megingott, és azok is inkább felkészülnek a rosszabb időkre, akiknek nem volt köze az ingatlanpiachoz.

A világgazdaság másik kirívó esete az Amerikai Egyesült Államok, csak épp ellenkező előjellel. A szakértők és elemzők 2023-ra recessziót vártak, ami végül nem következett be. Pedig minden adott volt ehhez: a Fed erőteljes monetáris szigorítási lépései, ennek nyomán a drasztikusan dráguló finanszírozás. A gazdasági ciklus állapotából is inkább a lejtmenet vagy stagnálás volt valószínűsíthető.

Arra azonban senki sem számított, hogy az amerikai fogyasztó a gazdasági lezárások alatt felhalmozott többlet-megtakarításait rövid időn belül el akarja majd költeni, amint lehetősége nyílik rá. Ez főként a szolgáltatási szektort pörgette 2023-ban, ami egyébként a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért felelős.

Nevezhetnénk akár felelőtlennek, túlköltekezőnek is az amerikai átlagembereket. Azonban úgy is értelmezhetjük a viselkedésüket, hogy optimistán tekintenek a jövőbe. Várakozásaik szerint jövedelmi és vagyoni helyzetük ugyanúgy javulni fog a következő időszakban, ahogy azt az elmúlt években tapasztalták. Azt látják, hogy történjék bármi a világban, azt az ő országuk sikeresen kezelni tudja. Sőt, akár a saját előnyükre is fordíthatják, ahogy azt a történelem folyamán számtalanszor láttuk.

Tehát az amerikai polgárok bizalma töretlen a jövőben, és ez egy önbeteljesítő jóslat is lehet. Az USA jegybankja az eddigi adatok alapján azt várja a közeljövőre, hogy sikeresen megfékezik az inflációt és 2024-ben már elkezdhetik a monetáris lazítási ciklust. Mindezt úgy, hogy közben a gazdaság majd puhán landol…

Láz vagy kihűlés – Heti PénzPiac – 2023. 51. hét

Magyarország

A hosszú ünnepi időszak után még éppen csak ébredezik a hazai gazdaság, de statisztikai adatokban nincs hiány és a pénzpiacon is beindult az élet.

A 2023. novemberi külkereskedelmi mérlegünk rekordszintű, 1,718 Mrd EUR többletet mutatott. Ezzel az időarányos egyenleg szintén soha nem látott mértékű lett, közelítette a 10 Mrd EUR-t. 2022-ben ilyenkor hasonló volt ez az érték csak ellenkező előjellel.

A feldolgozóipari menedzser index decemberre enyhe bővülést mutatott, ami kedvező a további trend szempontjából.

A nemzetgazdasági bruttó bérek októberben 14 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

A munkanélküliségi ráta 2023. novemberében 4,3 százalékon állt, tehát erős maradt a munkaerőpiac a gyengélkedő gazdasági teljesítmény ellenére.

A termelői árindex -6,6 százalékos novemberi értéke azt sugallja, hogy a fogyasztói infláció további csökkenése előtt egyelőre nincs akadály.

A héten sor került egy jelentős, 2,5 Mrd dollár összegű magyar államkötvény kibocsátására. A forrásbevonás a költségvetés finanszírozási igényét hivatott kielégíteni, valamint gazdasági vagyonelemek állami felvásárlásához is felhasználható.

A forintot erősítette az előbbi hír, az euróval szembeni árfolyam 379 alá süllyedt 2024. év első hetének második felére.

Az állampapírpiac azonban már kevésbé volt optimista, a hozamgörbe rövid és hosszú végén is emelkedés volt jellemző.

Európai Unió – eurózóna

A héten érkezett adatok szerint továbbra is fagyos szelek fújdogálnak az európai gazdaságokban.

A fogyasztói bizalom ködös jövőt vár annak ellenére, hogy a munkanélküliségi ráták még mindig nagyon kedvező munkaerőpiaci helyzetet tükröznek.

Az építőipari teljesítmény októberben is visszaesett az eurózónában, ami beleillik az elmúlt év trendjébe.

A beszerzési menedzser indexek decemberben minden szektorban némi javulást mutattak, de még mindig zsugorodást jeleznek előre.

Az infláció csökkenő tendenciája megtorpanni látszik a decemberi német adatok alapján, 3,7 százalék volt a mutató értéke. Egyelőre úgy tűnik, igaza lehet az EKB-nak azzal kapcsolatban, hogy óvatosan lehet majd csak nekikezdeni a monetáris enyhítésnek.

Az állampapírhozamok enyhén nőttek az elmúlt két hétben.

Az euró a múlt héten még féléves csúcsra, 1,113-ig erősödött a dollárral szemben, azóta viszont az amerikai deviza nyert 2 százalékot, egészen az 1,093-as szintig.

USA

Az amerikai fogyasztók bizalma továbbra is töretlen. Ezt támasztják alá a munkaerőpiaci adatok is, melyek továbbra is feszességről árulkodnak – vagyis még mindig a munkáltatók versengenek a munkavállalókért.

Az inflációs komponensek mind azt mutatják, hogy jó úton halad a Fed a pénzromlás megszelídítése felé. Ráadásul a felmérések is azt a lakossági várakozást tükrözik, hogy belátható időn belül 3 százalék alatt lesz stabilan a fogyasztói árnövekedés szintje.

A szolgáltatási szektor számai a 2023-as év általános trendjének megfelelően továbbra is bővülést mutattak novemberben.

Az ingatlanpiacon az árak még mindig felfelé tartanak és rekordszinten állnak, a forgalom viszont drasztikusan visszaesett. A hitelkeresletet és így a vételi érdeklődést is visszafogja, hogy a finanszírozási költségek még mindig magasak. Az eladói oldal pedig nem siet másik lakásba vagy házba költözni, mert a meglévő hiteleik többsége alacsony, fixált kamatú, és a váltással jóval kedvezőtlenebb kondíciókat kapnának.

A teljes heti pénzpiaci összefoglaló az Adózóna oldalán olvasható.

Ha könyvelői, adószakértői vagy bérszámfejtői segítségre van szüksége, kérjen ajánlatot és megbeszéljük hogyan tudunk együtt dolgozni.


Comments are closed.