Heti PénzPiac – 2022. 52. hét


Az alábbi összefoglaló az elmúlt év fontosabb pénzpiaci- és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehettek és lehetnek a hazai vállalkozások életére:

Magyarország:

A 2022. évet jelentős változások jellemezték mind a pénzpiacokon, mind a gazdaságokban. Ennek okaként főként a szomszédban zajló fegyveres konfliktust szokás megjelölni, de emellett még több tényező is szerepet játszott abban, hogy az idei év valószínűleg örökre emlékezetes marad számunkra (is).

Az infláció: már 2021. decemberében is évtizedes csúcsra futott (7,4%), aztán 2022. év folyamán egyre csak emelkedett – a 2022. novemberi adat 22,5% lett, és még további emelkedés várható.

A forint árfolyama: 2022. február elején még a 350-es szintet közelítette az euro-val szemben. Aztán már ennél csak magasabb árfolyamokat láttunk – az EURHUF a 434-es érték környékén tetőzött október közepén, majd egy MNB „huszárvágás”-t (lásd alább) követően erősödésnek indult végre a hazai deviza. Az évkezdethez viszonyítva még így is kétszámjegyű a leértékelődés.

A jegybanki irányadó kamat: a Jegybanki Alapkamat az év elején még 2,4%-os szinten állt, majd az év során ütemes emelések eredményeként szeptember végére 13%-ra állt be. Már ez a szint is két évtizedes(!) csúcsot jelent, de a tényleges irányadó kamat (amit október közepén kellett bevezetni – az 1 napos jegybanki betét) még ennél is magasabb, 18%-os.

Euro-zóna Európai Unió

Az európai gazdaságokban is az infláció volt – és még most is – a fő téma. Számos országban a fogyasztói árak növekedése több évtizede nem látott mértéket ért el. Ez most nagyobb probléma az Európai Központi Bank szemében, mint az, hogy lépéseivel előidéz-e egy gazdasági visszaesést. Pedig erre nagyon ügyelt az elmúlt több mint 10 évben, de most eltökéltnek látszik az árnövekedés letörése ügyében.

A teljes heti pénzpiaci összefoglalót az Adózóna oldalán olvashatja el.


Comments are closed.