Heti PénzPiac – 2023.10. hét


Gyorsabban, magasabbra, erősebben! 

Az alábbi összefoglalónk a hét fontosabb pénzpiaci- és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehettek és lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

A héten megismerhettük a 2023. februári központi költségvetési adatokat, melyek a januárival együtt számolva már az éves tervezett hiányadat tetemes részét, több mint 44 százalékát teszik ki (a kormányzati előrejelzések szerint az év folyamán már sokkal biztatóbb adatokat láthatunk). A legfrissebb inflációs mutatók végre csökkenő számokat hoztak, igaz, a 25,4 százalékos februári érték mindössze 0,3 százalékkal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, de a mögöttes folyamatok már kedvező irányba mutatnak. A múlt hét végén vizsgálta a magyar adósbesorolást az egyik neves nemzetközi hitelminősítő, változatlanul, a befektetésre ajánlott kategóriában hagyta azt.

A hazai állampapírpiacon nem láttunk jelentősebb mozgásokat, a hozamgörbe minden futamidőn enyhén felfelé tolódott (nem kis részben annak köszönhetően, hogy a globális kamatkörnyezet várhatóan magasabbra emelkedik a következő időszakban, mint amire eddig számíthattunk).

A forint továbbra is jól tartja magát az euróval szemben a 380-as szint körül, de az eddigi kamatelőny várható erodálódása miatt nem kizárt, hogy az elmúlt hónapok kedvező trendje hamarosan fordul.

Az előző heti pénzpiaci elemzéshez kattintson ide: Heti PénzPiac 9. hét – Emelkedő hozamok

Eurózóna – Európai Unió

Az inflációs nyomás csökkenésére utaló adatokat kaptunk a héten az eurózónából. Ezek többsége alapvetően a gyengülő konjunktúrát tükrözi, az EKB döntéshozói azonban még mindig azt látják, hogy a fogyasztói árak növekedési üteme nem fog egykönnyen visszatérni az ideálisnak gondolt tartományba. Ennek megfelelően egyre csak azt kommunikálják, hogy a kamatemeléseknek még agresszívebbeknek kell lenniük, mint ahogy azt eddig várhattuk – a múlt héten általunk is bemutatott lehetséges forgatókönyv (a 2023. év közepére 4,5 százalékos eurós alapkamat) már inkább a sztenderd.

A teljes heti pénzpiaci összefoglalót az Adózóna oldalán olvashatja el.


Comments are closed.