Heti PénzPiac – 2023.08.hét


Az inflációs fordulat reménye

Az alábbi összefoglalónk a hét fontosabb pénzpiaci- és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehettek és lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

Csendesen telt a hét itthon, érdemi gazdasági adat nem látott napvilágot. A piaci szereplők elsősorban a nemzetközi hírekre reagáltak, ezeknek megfelelő mozgásokat láttunk a deviza- és az állampapírpiacon. A forint erőt mutatott – akárcsak az elmúlt hetekben –, ami annak fényében szokatlannak mondható, hogy közben az amerikai dollár is „megvillantotta izmait” a főbb devizákkal szemben (ilyen esetekben általában gyengülni szokott a forint). A hazai kamatszint alakulásával kapcsolatos várakozás azonban a nemzetközi trendekhez igazodott, és ez felfelé tolódó hozamgörbét eredményezett (az aktuális adatokat lásd a lenti táblában).

Az előző heti pénzpiaci elemzéshez kattintson ide: Heti PénzPiac 7. hét – A kamatoknak emelkednie kell

Elemzők szerint a forint kedvező teljesítménye főként az MNB által előállított nagyon szigorú monetáris környezet következménye, és a legutóbbi jegybanki nyilatkozatokból az szűrhető le, hogy egyhamar nem is kívánnak ezen változtatni (tehát addig marad a magas kamatszint és a szűkített likviditás, amíg érdemben nem csökken az inflációs- és a forintot gyengítő pénzkiáramlási nyomás).

Eurózóna – Európai Unió

A legfrissebb gazdasági adatok ismét azt támasztották alá, hogy az eurózóna várható ellenálló- képességét és teljesítményét alábecsülték az elmúlt hónapokban a gazdasági szakemberek (és gyakorlatilag minden gazdasági szereplő). A kedvezőnek mondható adatok azonban azt is jelentik, hogy az inflációs nyomás is erősebb és makacsabb, mint amire számítani lehetett. Ez annak ellenére is így van, hogy az energiaárak csökkenő trendje nem tört meg, mind a földgáz, mind a kőolaj árszintje alatta van a háború kirobbanása előttinek, egészen konkrétan a 2021. ősz eleji értékeket idézik (az Európában meghatározó, északi-tengeri Brent olajfajta árfolyam-alakulása látható a lenti grafikonon).

A fogyasztói kosár egyik legnagyobb összetevője a háztartási energia- és az üzemanyagköltségek, ezért nagyon fontos, hogy legalább ezek ára megfelelően alakuljon.

Az EKB szakemberei szerint azonban hiába csökken a nyomás az előbb említettek irányából, nagy a veszélye annak, hogy az infláció még így is huzamosabb ideig magasan ragad, ezt pedig csak úgy lehet megakadályozni, ha a megfelelő „fegyverrel lőnek”: a megemelt kamatokkal (ne feledjük, három hét múlva újabb 0,5 százalékos szigorítás várható, ahogyan azt már korábban beharangozta az Európai Központi Bank vezetése).

A teljes heti pénzpiaci összefoglalót az Adózóna oldalán olvashatja el.


Comments are closed.